Aritcolul acesta a fost publicat pentru prima oară în ediția print 20.09.2018, în Evenimentul Zilei.

Vara s-a încheiat doar calendaristic, dar până pe 20 septembrie litoralul este ocupat în proporție de 87%, conform hotelierilor de la malul mării. Nici la petreceri muzica nu se dă mai încet și nici românii nu dau semne că distracția le-a fost suficientă. În ultima săptămână de sezon estival, IPJ Constanța a  constatat în flagrant delict 53 de infracțiuni de trafic și deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum, numai în stațiunea Mamaia.

Petrecerile în care drogurile circulă liber și tinerii nu se tem de lege sunt o realitate din ce în ce mai vizibilă pentru toată lumea. Am fost prezenți la ultima ediție a festivalului Sunwaves,  care a avut loc în Mamaia. Evenimentul le este cunoscut oamenilor legii, care ediție de ediție întocmesc dosare penale tinerilor care vând sau consumă droguri, pe plajă sau în corturi, pe ritmuri electronice 24/24, timp de șase zile, atât cât durează petrecerea.

 

Apa plată, cel mai vândut produs la baruri

Abonamentele Sunwaves se vând cu 229 de lei și îți oferă acces pe durata întregului festival. După ce treci de un control minim al unor agenți de pază, ajungi pe o plajă plină de tineri care poartă ochelari de soare și noaptea. Oamenii se grupează în funcție de preferințele muzicale în mai multe corturi. Cei mai mulți se feresc de alcool, iar apa plată este cel mai vândut produs la barurile festivalului, dovadă stau pozele cu munții de peturi de apă la 0,5 l care tot circulă pe rețelele sociale. Cei mai mulți știu deja că substanțele interzise în combinație cu tăria nu are efecte plăcute.

 

Joint-urile, preparate în mulțime

În cele 3 ore cât am stat la Sunwaves am fost abordat de un dealer și am văzut zeci de tineri pe boabe, iarbă sau alte substanțe interzise. Dacă vii fără nimic la tine, în festival faci rost destul de ușor. Fraza standard de abordare este ,,Vrei ceva?”, iar pentru 60-70 de lei primești o pastilă denumit[ Phillip Plein, Chuppa Chups, Gucii, Whatsapp, iar iarba are un preț mai scăzut, 50-60 de lei pentru un gram.

În imaginile de mai jos, exclusive, un tânăr adaugă pe lângă tutun, alte ingrediente de culoare verde. El poate spune, oricând, că acolo nu este marijuana, ci doar tutun conform principiului ,,Hoțul neprins, negustor cinstit”.

Efectele drogurilor, promovate pe net

Lipsa educației privind substanțele interzise este una dintre problemele principale de care tinerii români se lovesc. Cu toate că pe piață circulă tot felul de pastiluțe, pastile și prafuri, nu există informări și avertizări disponibile pentru cei care sunt curioși să încerce sau cei care au luat deja și nu știu ce se întâmplă cu corpul lor în următoarele zile. Dincolo de granițe, ONG-urile alocă bugete impresionante pentru informarea corectă a populației. La noi, totul e mai rudimentar.Pe Instagram a apărut o pagină pe care au pus tot felul de poze și înregistrări cu oameni care au reacții ciudate și despre care au sugerat că sunt consumatori de droguri.

 

Dealeri de 20 de ani prinși de Poliție

Din datele IPJ Constanța, la sfârșitul lunii august, în Mamaia au depistat un tânăr, de 20 ani, din județul Mehedinți, în timp ce oferea spre vânzare, fără drept, 51 de comprimate ecstasy și un alt tânăr, din București, de 20 de ani depistat în timp ce oferea spre vânzare, 29 de comprimate ecstasy, 3 grame de canabis și 0,5 grame de cocaină.

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *