România conduce detașat în topul țărilor furnizoare de prostituate, devansând Ucraina și Rusia, celalte două țări la fel de ,,productive”, conform statisticilor Interpol. Ajunse la trotuare naționale sau chiar internaționale, tinerele care pică în astfel de capcane nu prea mai reușesc să iasă din acest tip de afacere.

Pentru a trage un semnal de alarmă, o elevă de clasa a XII-a și o studentă, din București, au fost protagoniste într-un experiment social al proiectului urmărit de milioane de români pe internet – ,,Pe românește”. Tinerele au jucat rolul de dame de companie, în stradă, chiar lângă ,,profesioniste” și au cerut ajutorul românilor care se opreau pentru diferite favoruri sexuale contracost.

Lipsă de reacție pe toate fronturile

Protagonistele experimentului au testat reacția românilor în două zone din Capitală cunoscute ca fiind frecventate de prostituate. Așezate strategic, lângă practicante mai experimentate, pe Mihai Bravu, fetele nu și-au așteptat clienții mai mult de 5 minute. Din 10 români, doar doi ar fi fost dispuși să se implice cu un apel la 112, care ar fi putut salva o fată aflată într-o astfel de situație.

Poliția, mai mult plimbare decât acțiune

Fără să știe că se filmează un experiment social, o mașină de Poliție a trecut de două ori în decursul unei ore pe Bulevardul Mihai Bravu și cu toate că trotuarul era mai populat, probabil, decât în alte seri, polițiștii s-au făcut că nu văd situația.

Prezența Poliției a fost remarcată de majoritatea celor care opreau să beneficieze de serviciile prostituatelor și cărora fetele din experiment le-au cerut ajutorul. Cu toate acestea, polițiștii au evitat trotuarul pe care câteva românce l-au transformat în birou, seară de seară și ,,vigilenți” conform fișei postului după o staționare de 10 minute, au continuat să supravegheze zona pentru respectarea liniștii și ordinii publice.

Legea 155/2010 prevede că : Politia locala se infiinteaza in scopul exercitarii atributiilor privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si atenție, descoperirea posibilelor infractiuni.

Peste 100.000 de prostituate în România, majoritatea fără analize

Un studiu realizat de reţeaua internaţională TAMPEP, formată din mai multe organizaţii nonguvernamentale europene din domeniul reducerii riscurilor de HIV/SIDA, plasează România pe primul loc în topul ţărilor de origine a prostituatelor imigrante din 25 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

La nivel național, în urmă cu patru ani, numai la nivelul Bucureștiului au fost aplicate 11.100 de amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 lei, de atunci, cifrele fiind în creștere.

Un experiment anterior al proiectului Pe românește, în dialog cu fetele de la trotuar, arată că doar 1 din 10 prostituate are analize medicale recente.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *